Ez a cím feletti alcím. Ha nem kell töröld a szöveget.

Kenőanyagok jövedéki engedély köteles kereskedelme

A 2014. január 1-én életbe lépő jövedéki törvény alapján bármely kiszerelésű kenőolaj belföldi nagykereskedelme (továbbértékesítése), továbbá külkereskedelmi céllal végzett export, import, illetve közösségi kereskedelme jövedéki engedélykötelezettség mellett végezhető.

Jövedéki engedélyköteles termékek vámtarifa számai (motor- hajtómű- hidraulika olajok):

2710 19 812710 19 832710 19 87
2710 19 912710 19 932710 19 99
3403 19 103403 19 913403 19 99

Vásárlási információk

Amennyiben Ön viszonteladóként kíván partnerünk lenni és szeretne tőlünk jövedéki engedélyes terméket vásárolni továbbértékesítési céllal, kérjük, hogy jövedéki engedélyének másolatát jutassa el hozzánk. Ennek beérkezése után kenőanyagainkat továbbra nagykereskedelmi áron vásárolhatja, ám ezek ellenértékét kizárólag átutalással tudja kiegyenlíteni.

Amennyiben Ön autószerelőként szeretne tőlünk vásárolni, azaz a kenőanyagot a szervizében javítási munka során használja fel, a számlán feltünteti a szolgáltatásnyújtásról kiállított számlán a felhasznált kenőolaj mennyiségét is, és nem történik termékértékesítés, ez esetben Ön végfelhasználó lesz.

Amennyiben Ön végfelhasználó, azaz a vásárolt kenőanyagot nem szeretné tovább értékesíteni, jövedéki típusú kötelezettség nem terheli, azonban a birtokában lévő jövedéki termék származását tudnia kell igazolni. Ön tőlünk előzetes vagy utólagos teendő nélkül vásárolhat kenőanyagokat. Ilyen esetben készpénzzel, bankkártyával vagy előre utalással fizethet a termékért, a számlán pedig szerepelni fog a következő szöveg:

"Továbbértékesítés esetén a jövedéki termék származásának igazolására nem alkalmas"

HA ÖN:

  • Ön viszonteladóként szeretne vásárolni,
  • Önnek külföldi kenőanyag beszerzésére van szüksége
  • vagy korábban kenőanyagot értékesített, és

jelenleg nem rendelkezik NAV jövedéki engedéllyel, keressen bennünket bizalommal!

Az eddig alkalmazott kenőanyagokról nem kell lemondania, ezek beszerzésében, vagy kiváltásában kérje az LP. Green Kereskedelmi és Szolgáltató Kft segítségét!

Lépjen velünk üzleti kapcsolatba!

A jövedéki törvény egyes részletei:

A jövedéki engedély megszerzéséhez feltételként, a jövedéki törvény:

  • 5 millió Ft jövedéki biztosíték nyújtását (lehet a vámhatóság letét számlájára átutalt összeg, bankgarancia, vagy biztosítási kötvény, de ez utóbbi nagyon ritka) Akinek már van jövedéki engedélye, annak meg kell vizsgálnia, hogy kell-e további 5 millió Ft-os biztosítékot nyújtani.
  • és legalább 50 m2 szilárd térelemekkel körülhatárolt raktárterület igazolását írja elő. A jövedéki engedélyes kereskedő a raktárhelyiségét nem jövedéki engedélyes kereskedelmi elárusítóhelyként akkor használhatja, ha jövedéki engedélyes és nem jövedéki engedélyes tevékenysége kereskedelmi készletéről, annak változásáról (beszerzés, értékesítés) cikkelemenkénti mennyiségben és értékben olyan számítógépes jövedéki nyilvántartást vezet (8/2004.PM rendelet, amelyből az adatok a jövedéki ellenőrzéshez tevékenységenként külön-külön és összesítve bármikor rendelkezésre állnak, a kialakított jövedéki nyilvántartás vezetésével a vámhatóság előzetesen egyetértett, és azt jóváhagyta. (Ez kb. 30 nap, ezért mielőbb be kell adni a Hivatalnak)
  • A jövedéki engedélykérelmet a székhely szerint illetékes NAV Vámigazgatóságon kell benyújtani a jogszabályban előírt feltételekkel. (Jöt. 42.§) Kérelem nyomtatvány 2. És 5. Pótlap kitöltése + 3.000,-Ft eljárási illeték megfizetése szükséges.

Jövedéki Törvény 106. § (4) A jövedéki engedélyes kereskedő jövedéki terméket:

A számla és a szállítólevél kötelező adattartalma:

  • [1] kizárólag olyan számla kibocsátásával értékesíthet, amelynek az áfatörvényben meghatározott adatokon kívül tartalmaznia kell a jövedéki termék vámtarifaszámát, a jövedéki engedélyes kereskedő jövedéki engedélye számát, a vevő adóigazgatási azonosító számát, továbbá a fűtőolaj mezőgazdasági őstermelőnek történő értékesítése esetén az előbbieken kívül a vevő őstermelői igazolványának számát,
  • szállítólevéllel szállíthat. (5)[2] A szállítólevél szigorú számadású bizonylat, amelyen fel kell tüntetni a) a jövedéki termék mennyiségi adatait; b) a kiszállítás és az átvétel időpontját;
  • [3] a szállítás célját;
  • a szállítás rendeltetési helyét (címét, címzettjét, a terítőjárat értékesítési körzetét). Szállítólevélként elfogadható a (4) bekezdés a) pontja szerinti számla, illetve egyéb számviteli bizonylat is, amennyiben az tartalmazza az e bekezdésben meghatározott adatokat. [1] Megállapította: 2007. Évi CXXVI. Törvény 93. § (1). Módosította: 2009. Évi CXIII. Törvény 66. § (2). [2] Módosította: 2011. Évi CLVI. Törvény 109. § (1) 8. [3] Módosította: 2013. Évi CC. Törvény 89. § 10.
Hívjon minket

Termékeinkkel és szolgáltatásainkkal kapcsolatos kérdésekkel forduljon hozzánk bizalommal!

Adószám: 24806996-2-41  |  Cégjegyzék szám: 01-09-183421 |  Székhely cím: 1133 Budapest, Kárpát utca 37. |  Telephely: 2330 Dunaharaszti, Jedlik Ányos utca 9-11.